Lantaarnpalen worden voortaan met LED verlichting uitgerust

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) wil een pilot starten om gemeenten versneld aan zuinige alternatieven voor de huidige openbare verlichting te krijgen

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) wil een pilot starten om gemeenten versneld aan zuinige alternatieven voor de huidige openbare verlichting te krijgen. De bank heeft daarvoor een financieringsplan opgesteld.

Hoge kosten
Gemeenten willen graag kosten besparen door lantaarnpalen uit te rusten met led-verlichting of bewegingssensoren. De kosten voor deze aanpassingen zijn echter erg hoog, geeft BNG-medewerker Pieter Oppermann aan. Normaal gesproken worden kapotte lampen vervangen door de netwerkbeheerder, wat relatief goedkoop is. Maar voor de genoemde vervanging van alle lantaarnpaallampen in een gemeente, moet geld worden gereserveerd. Oppermann stelt dat dit geld, zeker gezien de huidige bezuinigingen, niet beschikbaar is.

Financieringsplan
Ondanks het kostenplaatje, willen veel gemeenten snel aan de slag met de zuinige verlichting. De nieuwe lampen geven naast lage kosten mogelijk ook een impuls aan het klimaatbeleid van een gemeente. BNG heeft daarom een financieringsplan uitgewerkt, waarin de investeringen in kaart worden gebracht. Omdat gemeenten niet eindeloos geld kunnen lenen, ziet BNG graag een BV opgericht worden door een aantal marktpartijen. Deze BV zou dan het onderhoud en beheer voeren tegen een marktconform tarief. In het beoogde scenario zouden de kosten dan kunnen worden weggestreept tegen de besparing op de energiekosten.

Status
Volgens BNG staan de marktpartijen klaar om aan de pilot deel te nemen. De gemeenten zouden echter nog moeten wennen aan de voorgestelde manier van werken. Het moet voor alle partijen allereerst duidelijk zijn waar verantwoordelijkheden en risico’s liggen. Volgens Oppermann wordt momenteel gepraat met een middelgrote gemeente die een pilot zou willen starten.

Op July 19, 2012